čtvrtek 23. února 2012

Resumé

Na dnešní konzultaci s lidmi z katedry ekologie Univerzity Karlovy jsem se dozvěděl následující:
  1. Pražské ostrovy jsou natolik poznamenané lidským zásahem, že na nich žádný původní nebo jedinečný biotop není. Prý jsou doslova "vymetené". Sice se tam sem tam nějaký živočich vyskytne, ale není to předmětem jakkoliv zvýšeného ekologického zájmu
  2. Pražské ostrovy jsou brány jako neprůchozí enklávy se zvláštním režimem, nicméně vytvoření biotopu v pravém slova smyslu by znamenalo ostrov uplně odříznout nechat ho tak, jak si s ním příroda poradí. Tato situace v Praze neexistuje.
  3. Jediné co stojí za lehkou zmínku je biokoridor u Veslařského ostrova, ani ten ale není předmětem jakékoliv ochrany
  4. Za zajímavá území jsou povazované lokality Modřanské tůně nebo soutok Berounky a Vltavy (to už se ale netýká ostrovů)
  5. Nejpodstatnější biotopy v souvislosti s Vltavou jsou skalní výchozy, kde se zachovala spousta původních biotopů.



Co to pro mě tedy znamená:

 Snaha o zachování biotopů pražských ostrovů tedy postrádá hlubší smysl. Rozhodl jsem se tedy pro vytvoření expozice Vltavy v tom smyslu, jak v průběhu dějin Vltava geologicky a geomorfologicky utvářela současnou podobu pražské kotliny, popsat vltavské říční terasy, představit veřejnosti, jací živočichové se zde nacházeli v historii a kteří se zde nacházejí nyní. K tomuto účelu by bylo možné přidružit malé ekocentrum, které by Pražany vzdělávalo a ukazovalo jim, v jakém prostředí žijí. Na toto "ekocentrum" by navazovala stezka, která by procházela různými lokalitami jako např. zimoviště a hnízdiště ptáků, mělčiny na kterých se třou ryby a tak podobně + by byla možná varianta vytvoření oddělených území, na kterých by bylo možné sledovat, co by se stalo, kdyby člověk nechal přírodu napospas tj. vytváření biotopů atd. .

Při dnešní konzultaci jsem rovněž obdržel kontakt na lidi z oborů geologie, botaniky, a ornitologie. Požádal jsem je o podklady ke zmapování výše zmíněného a nyní jen čekám na jejich odpovědi.

Žádné komentáře:

Okomentovat